Landfill Restoration

FORMER LANDFILL RESTORATION PROJECT

In the Fall of 2009, PCFC was approached by the City of Priest River and the Priest River Urban Renewal Agency to see if they would be interested in taking on the restoration of the former landfill located just off Cemetery Road in Priest River.  Due to Brownfields funding requirements, the property must be removed from City ownership because they were the “perpetrator of the problem”.  PCFC’s status of successfully completing restoration projects in and around the community as well as their experience working with federal government regulations and specifications, seemed to be the perfect fit.

Ownership of the landfill property was transferred to PCFC in March of 2010.  PCFC then started working with TerraGraphics Environmental Engineering and the Idaho Department of Environmental Quality (IDEQ) to develop a workplan.  After community comment, PCFC entered into the State’s Voluntary Clean-up Program and started advertising for bids.

Phase 1 of the project consisted of building the staging area on the top of the site and was completed in November of 2010.  Phase 2 of the project was much more complex and was designed to effectively remove large debris (mostly metals), re-slope the dumping site, install features that would greatly reduce and/or eliminate erosion events and then cap the site with fresh soil.  After this was completed, the site was planted with native shrubs and grasses and a fence system was built around the top side with an access trail to the forest below. This phase of the project began on July 5th, 2011 and was completed on August 12th, 2012.

Local contractors performed all the work, stayed in the community, bought their supplies from local merchants and truly did an amazing job.  With Phase 2 complete, TerraGraphics and IDEQ will monitor the site for about a year, checking for failures and any unexpected contamination.  All has checked out perfectly so far.  With the restoration work complete, PCFC continues to work with IDEQ on finding funds that will pay for designing plans with the intent of developing the property into a natural park with access to thePriestRiver, which is currently unavailable to the public.

Local students are creating an art project using some of the “junk” retrieved from the landfill site:

deer-sculpture